top of page
  • Writer's picturemargritas

TRAUMA EN EMDR

Updated: Jul 28, 2023


EMDR, je hebt er vast al eens over gehoord. Het lijkt een soort hocus pocus behandeling waarbij de therapeut met zijn of haar vingers heen en weer zwiept, en hoppa je bent van je trauma af. Om te begrijpen hoe dit werkt en dat het het ontzettend goed werkt, deze blog over EMDR.

Allereerst wat over trauma. Wat is dat nu precies? Een trauma is een heftige gebeurtenis waarbij het niet lukt deze goed te verwerken en een plekje te geven. Het trauma blijft constant aandacht en energie vragen en geeft uiteenlopende mentale en fysieke klachten. Het kan gaan om eenmalige heel heftige gebeurtenissen, zoals een verkrachting, geweld of een verkeersongeval. Maar ook het overlijden van een dierbare, een verhuizing of andere verlies ervaring kan een trauma geven. Denk ook aan langduriger gebeurtenissen zoals pesten, buiten sluiten, een onveilige jeugd, een partner die er een affaire op nahoudt. Het zijn vooral zaken die je aantasten in je eigenwaarde en veiligheid die een trauma kunnen veroorzaken. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander. Dus niet iedereen van een vliegtuigcrash zal ook een trauma oplopen.

Mensen met een trauma kunnen het rationeel allemaal heel goed duiden en een plek geven. Alleen lijken de emoties en de fysieke klachten losgekoppeld van de ratio. Het lukt ze niet deze twee op een lijn te krijgen. Hier komt EMDR om de hoek kijken. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dankzij EMDR komt het gevoel weer op 1 lijn met de ratio te staan. Hoe dat kan, leg ik hieronder verder uit.

Elke keer als je iets uit je geheugen opdiept, wordt het erna weer opnieuw opgeslagen in net een iets andere versie. Dit is de reden dat getuigenissen vaak niet heel betrouwbaar zijn. En je geheugen in het algemeen niet zo heel betrouwbaar is. Juist doordat het steeds iets veranderd elke keer als je eraan terugdenkt. Iets naars op een gewone manier verwerken, maakt hier handig gebruik van. Door anders over de gebeurtenis na te denken en er andere gedachtes en gevoelens aan te koppelen, sla je een mildere versie op en verliest de gebeurtenis steeds meer emotionele lading. Op die manier "slijt" een heftige gebeurtenis in de loop der jaren.

Bij iemand met een trauma, zit er zoveel emotionele lading op, dat het niet lukt er een mildere versie van te maken. Door tegelijkertijd te denken aan het trauma en de lampjes/vingers te volgen, is er minder plaats voor de levendigheid en emoties van het trauma. Bij EMDR vindt er als het ware een concurrentie van het werkgeheugen plaats waardoor er na elke sessie een afgezwakte versie van de vorige wordt opgeslagen in het brein. Niks hocus pocus dus, maar pure fysiologie.

EMDR is er dus zeker niet alleen voor mensen uit oorlogsgebieden of die seksueel misbruikt zijn. Het helpt heel goed om je weer beter in je vel te laten zitten als je dingen hebt meegemaakt die je eigenwaarde of je gevoel van veiligheid hebben aangetast.

75 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page