top of page
  • Writer's picturemargritas

Bio identieke hormonen in soorten en maten

Updated: Mar 11


Levonorgestrel, nomegestrol, ethinylestradiol, drosperinon, desogestrel, dydrogesteron. Namen van verschillende soorten oestrogeen of progesteron om van te duizelen. In de wirwar van al deze verschillende soorten is het logisch dat zeker patiënten geen idee meer hebben wat ze precies voorgeschreven krijgen aan hormonen.

Daarom een keer een blog die wat dieper ingaat op oestrogeen en progesteron en dan met name de bio identieke soorten.


In mijn eerdere blog over bio identieke hormonen legde ik al uit dat deze hormonen, net als synthetische hormonen, ook in een fabriek gemaakt worden. Ze zijn dus eigenlijk ook gewoon synthetisch. Echter, het grote verschil is dat bio identieke hormonen een moleculaire structuur hebben die precies identiek is aan het lichaamseigen oestrogeen en progesteron. Het had ook lichaams identiek kunnen heten dus.

Het grote voordeel van deze bio identieke hormonen is dat ze veel veiliger blijken te zijn dan de andere soorten en daarbij ook heel goed helpen tegen overgangsklachten.


Bio identiek oestrogeen heet estradiol. Met niks ervoor of erachter geplakt. Gewoon puur estradiol. Van progesteron is de enige bio identieke soort: progesteron. Merknaam Utrogestan. Bij alle vormen van hormoontherapie is er een combinatie van oestrogeen en progesteron nodig.


Niet alle overgangshormonen zijn 100% bio identiek. Meestal bevatten ze wel het bio identieke estradiol. Maar dit wordt bijvoorbeeld gecombineerd met de Mirena spiraal

(hierin zit niet bio identiek levonorgestrel). Of vrouwen krijgen femoston voorgeschreven. Hierin zit wel bio identiek estradiol maar niet bio identiek dydrogesteron (een progesteron variant). Of de estradiol wordt gecombineerd met niet bio identiek dydrogesteron (duphaston). Deze laatste wordt ook wel near bio identical genoemd, bijna bio identiek. Dydrogesteron lijkt heel erg op utrogestan en heeft bij korter dan 5 jaar gebruik vergelijkbare risico's.


Helaas bestaat de anti conceptie pil (die dus tegen zwangerschap beschermt i.t.t. de hormonen die bij de overgang worden voorgeschreven) nog niet uit bio identieke hormonen. Alleen de Zoely en Qlaira anticonceptie pil hebben bio identiek estradiol maar geen bio identiek progesteron. Alle overige anti conceptie pillen zijn volledig niet bio identiek en bevatten vaak ethinylestradiol met een progesteron variant.


Het komt erop neer dat als je 100% bio identiek wilt, je alleen uitkomt met estradiol en progesteron/utrogestan. Het beste is om de estradiol via de huid te plakken of smeren (transdermaal) aangezien er dan minimaal tot geen verhoogd trombose risico bestaat. Oraal kan wel als je liever slikt dan smeert. De kans op thrombose is verwaarloosbaar klein maar via de huid dus nagenoeg helemaal niet aanwezig.

De progesteron komt in een tablet en dien je s avonds in te nemen aangezien deze als bijwerking wat slaperigheid kan geven, wat voor veel vrouwen erg welkom is. De progesteron crèmes die op de markt zijn, zijn onzinnig om te smeren. De progesteron moleculen kunnen gewoonweg niet goed door de huid worden opgenomen. Het is dus zelfs gevaarlijk om estradiol met progesteron crème te combineren omdat de progesteron dan geen tegenwicht kan geven en baarmoederslijmvlieskanker kan ontstaan.
1,730 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page