top of page
  • Writer's picturemargritas

Plants for joints: Plantaardig eten helpt bij Reuma en ArthroseVegan is hip. Steeds meer influencers pleiten voor een vegan lifestyle. En met name de hipsters uit de grotere steden volgen. Het ene na het andere vegan restaurant wordt uit de grond gestampt. Maar is het allemaal wel zo gezond?


Het blijkt in elk geval dat veganisten en vegetariers langer leven dan hun vlees etende soortgenoten. Ook hebben zij minder kans op chronische ziekten. Het is lastig te zeggen of deze gezondheidswinst te danken is aan het minderen of skippen van dierlijke eiwitten of omdat deze groep mensen sowieso een gezondere leefstijl erop nahoudt. In elk geval is er recent vanuit het AmsterdamUMC (voormalig AMC) een belangrijke studie gepubliceerd die extreem positieve effecten laat zien op reuma en arthrose (gewrichtsslijtage): De ziekte activiteit van de reuma nam af binnen 4 maanden en bijna de helft van de patienten kon de medicatie binnen een jaar afbouwen of stoppen. Bij mensen met arthrose nam de pijn en stijfheid snel af en verbeterde het fysiek functioneren binnen 4 maanden. Dit effect was er een jaar later nog.


Deze effecten zijn zo groot dat ze vergelijkbaar zijn met het effect van doeltreffende medicatie. En dusdanig veelbelovend dat zonMW, een organisatie die de overheid als opdrachtgever heeft, miljoenen investeert in nog meer onderzoek op dit gebied.


Het achterliggende idee is dat vegan eten je microbioom en immuunsysteem gunstig beinvloed. In dusdanige mate dat de ontstekingsactiviteit geremd wordt.


Op www.plantsforhealth.nl kan je hier meer over lezen en je ook aanmelden als patient.

Naast een vegan dieet, wordt je ook begeleid tav beweging en stress management.

Ga zeker niet op eigen houtje een vegan dieet volgen. Bij een dergelijk dieet mis je een groot deel van je eiwitten en loop je serieuze tekorten op ijzer, vitamine B12, selenium, omega 3 vetzuren, om er zo maar een paar te noemen. Begeleiding door een ervaren dietist op dit gebied is aangewezen. Bij voorkeur een dietist die zich heeft aangesloten bij de plantsforjoints. Het is ook belangrijk dat je supplementen slikt die tekorten tegengaan.


Nog meer info en filmpjes kun je vinden op: www.reade.nl/over-ons/plants-for-joints


193 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page