top of page
  • Writer's picturemargritas

HET MICROBIOOM


Pro biotica. Je hebt er vast al vaker van gehoord. Het zou goed zijn voor je darmflora en je weerstand versterken. En vooral bij anti biotica zou het aan te raden zijn. Ook zou je je eigen darmflora kunnen verbeteren door prebiotisch te eten. Er wordt bovendien zelfs onderzoek gedaan met zogenoemde poeptransplantaties. En op internet worden er tal van microbioom analyses aangeboden waarbij je een beetje ontlasting opstuurt naar het lab voor analyse. Maar hoe zit dat nu precies met die darmflora?

In onze darmen leven miljarden micro organismen. De verzameling van al deze bacteriën, gisten en virussen wordt het microbioom genoemd. De schatting is dat het microbioom uit net zoveel cellen bestaat als de hoeveelheid humane cellen. Doorgaans leven wij in symbiose met onze darmflora waarbij wij het van voedsel voorzien, en het microbioom allerlei stoffen produceert, die vele nog grotendeels onbegrepen functies uitvoeren in ons lichaam. Zo produceren zo oa de korteketenvetzuren. Deze bevorderen een sterke darmbarrière die helpt om schadelijke stoffen buiten te houden. Het voedsel dat je eet speelt een belangrijke rol in de balans tussen goede en slechte darmbacteriën. Hoewel een verstoring van de darmflora duidelijk is gekoppeld aan het ontstaan van hardnekkige darminfecties, wordt ook in toenemende mate duidelijk dat een verstoring van de darmflora samenhangt met een scala aan chronische aandoeningen zoals Diabetes, obesitas, allergieën, colitis ulcerosa en auto-immuunziekten. Of hierbij sprake is van een kip- of eiverhaal, is nog niet geheel duidelijk.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke samenstelling van het microbioom. Het microbioom bouwt zich op vanaf de geboorte, waarbij de eerste overdracht plaatsvind uit het geboortekanaal van de moeder. Het lijkt erop dat rond 3 jarige leeftijd het microbioom zijn min of meer stabiele samenstelling heeft opgebouwd om later in het leven wel langzaam wat eenzijdiger te worden. De hypothese is dat een keizersnede, flesvoeding en een te hygiënische leefomgeving een negatieve invloed hebben op het microbioom. Anti biotica hebben een bewezen negatief effect op het microbioom, in elk geval tijdelijk. Vooral antibiotica tot 3 jarige leeftijd lijkt een verhoogd risico op chronische ziekten te geven. Voor dit alles is nog geen "hard" bewijs maar reden genoeg voor mij om niet zomaar bij elke dreumes met een oorontsteking "voor de zekerheid" maar een kuurtje voor te schrijven.

Er lopen tal van wetenschappelijke studies om de relatie van het microbioom met chronische ziekten te onderzoeken. Zelfs poeptranplantaties worden in sommige gevallen uitgevoerd om te zien hoe een veranderende flora een ziekte beïnvloedt. Via een slangetje in de neus wordt ontlasting van iemand anders in het maag darm kanaal gebracht. De nuttige bacteriën uit de donorpoep kunnen er voor zorgen dat de darmflora zich hersteld en klachten/ziektes verbeteren. Dit gaat dan bijvoorbeeld om de darmziekte colitis ulcerosa, MS, overgewicht en zelfs depressies (via de zgn gut-brain axis). Omdat het erg ingewikkelde materie is, zal het nog vele jaren duren, voordat hier echt door artsen regulier in behandeld gaat worden. Maar duidelijk is wel dat in de toekomst het optimaliseren van je darmflora een grote rol gaat krijgen in het gezond blijven of bij de behandeling van sommige ziektes. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde is er al veel aandacht om de darmflora te optimaliseren middels onder andere het aanpassen van je dieet (vooral veel vezels uit groentes, fruit, pitten en zaden), het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen (vooral gluten en lactose) en de frequentie van het aantal maaltijden per dag te beperken tot 3.

Probiotica en Prebiotica


Probiotica zijn levende bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen of supplementen voorkomen. Er zijn veel probiotische voedingsmiddelen die van nature nuttige bacteriën bevatten, zoal yoghurt met levende culturen. Of gefermenteerde voedinsmiddelen als: zuurkool. komchi, kefir, ongepasteuriseerde ingemaakte groentes/augurken. Probiotische supplementen zijn pillen/poeders/vloeistof die levende nuttige bacteriën bevatten. Denk aan yakult of supplementen die je online of in de drogist koopt. Ze zijn erg populair maar zeker niet allemaal je geld waard. Ze bevatten vaak maar een aantal bacteriestammen. En het is de vraag of elk supplement ook voorbij je maagzuur kan komen. Zie de lijst van aandoeningen waarvan bewezen is dat probiotica en/of supplementen kunnen helpen: World Gastroenterology Organization Global Guidelines. Prebiotica zijn soorten vezels die de goede bacteriën in het spijsverteringsstelsel voeden. Het zijn vezels die de mens niet kan verteren, maar de darmbacteriën wel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotische vezels zijn onder andere: peulvruchten, bonen en erwten, haver, bananen, bessen, aardperen, asperges, knoflook, prei, uien Een handige gids vol vezeltips, is onderstaande van de maag-darm-lever stichting:


Minigids Vezels
.pdf
Download PDF • 6.29MB




9 views

Recent Posts

See All
bottom of page