Leefstijl: gezond eten, goed slapen, ontspanning, bewegen.... Je hebt vast een beeld bij het woord leefstijl. En dat een gezonde leefstijl belangrijk is voor een goede gezondheid is natuurlijk een open deur. Maar wat nou als je niet helemaal lekker in je vel zit, fysiek en/of mentaal. Je je niet zo fit voelt, een beetje somber, of wat eenzaam? Pijntjes hebt, vage kwaaltjes, niet zo goed slaapt? Waar moet je dan beginnen om je beter te gaan voelen? Bij dergelijke klachten kan het helpen om gestructureerd je leefstijl onder de loep te nemen en dat is meer dan alleen gezond eten en goed slapen. Denk hierbij ook aan zaken als zingeving, je verbonden voelen met anderen, eigenwaarde en autonomie.
Ook als je een niet goed te genezen chronische ziekte hebt, kunnen leefstijlaanpassingen toch leiden tot een verbetering van kwaliteit van leven.
In mijn spreekkamer gebruik ik hiervoor twee tools: het leefstijlroer en het spinnenweb van de positieve gezondheid. Beide instrumenten maken direct duidelijk op welke vlakken er ruimte is voor verbetering/groei. Hierop kan je dan (bijvoorbeeld met je huisarts) een plan van aanpak maken zodat je beter in je vel komt te zitten.
De eerste tool die ik gebruik is het spinnenweb van positieve gezondheid. Overigens ook een speerpunt in de zorgvisie van het ministerie van VWS en ondersteund vanuit alle zorgverzekeraars. Hierbij wordt gezondheid niet gedefinieerd als de afwezigheid van ziekte maar wordt gezondheid opgedeeld in 6 dimensies: mentaal welbevinden, meedoen in de maatschappij, zinvol leven, lichaamsfuncties, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.
Om inzicht te krijgen hoe jij op deze 6 dimensies "scoort" kan je het beste de app "positieve gezondheid" downloaden. Door middel van een vragenlijst wordt duidelijk hoe je op alle domeinen scoort en wat je zou kunnen doen om je beter te kunnen gaan voelen. Hieronder zie je het spinnenweb van de positieve gezondheid met alle domeinen.
Een ingevuld spinnenweb kan er als volgt uitzien voor en na een/meerdere interventies:
Met het leefstijlroer kan je wat specifieker bekijken wat je zou kunnen aanpakken op de verschillende domeinen. Met de boxen die je afvinkt hoef je niks. De overige boxen kan je een voor een aanpakken. In mijn spreekkamer heb ik een afscheurblok met het leefstijlroer liggen die ik meegeef om thuis in te vullen. Als je dit samen met de app invult, kan je het volgende consult daarover in gesprek gaan. Ik ervaar bij veel patiënten dat al kleine stappen voor grote veranderingen kunnen zorgen. Zie het als een kompas dat richting geeft. Het is geen quick fix maar meer een tool die je je leven lang kunt gebruiken om bij te sturen in een richting naar een fit, vrolijk, gezond, verbonden en tevreden leven.
Commenti